ПЧЕЛНИЯТ МЕД
ПЧЕЛНИЯТ МЕД


Водата съставлява около 15-20% от състава на меда. При водно съдържание над 20% се създават условия за ферментационни процеси.



............................................................


ПЧЕЛНИЯТ МЕД


Органичните киселини са в малки количества - глюконова, ябълчена, лимонена, оксалова, винена, млечна, малеинова, янтарна, пироглутаминова, бензоена, мравчена.


............................................................


Основните компоненти на меда са:
Въглехидратите (70-80%) са представени главно от глюкоза и фруктоза, дизахарида, захароза и около 20 други ди- и тризахариди. Общото количество глюкоза и фруктоза варира между 65-75%. Съдържанието на захароза е под 5%, но в някои случаи (акациев, лавандулов и манов мед) достига 8%.

Минерални вещества - в най-голямо количество са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, магнезий.
Белтъчни вещества - 0,1-1,5%.
Аминокиселинине в меда са около 20 на брой - пролин, лизин, хистидин, аргинин, треонин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, метеонин, изолейцин, лейцин, тирозин, триптофан, фенилаланин и др.


Професионално лекарско становище:
ЗАХАРИТЕ В МЕДА СЕ УСВОЯВАТ БЪРЗО И ОСИГУРЯВАТ ЕНЕРГИЯ ЗА РАБОТАТА НА МУСКУЛИТЕ, В ТОВА ЧИСЛО И НА СЪРЦЕТО

източник wikipedia
   ОТ СИЛАТА НА ПЛАНИНАТА

   БИЛКОВИ БИСКВИТИ  "МЕДИНИ"
   с Мурсалски чай и Пчелен мед
   

Пчелният мед се усвоява изцяло от организма. От 1 килограм мед в организма на човека се разграждат 3400 калории енергия. Относителното тегло на меда е 1,4 (обемът на 1 килограм вода заместен с мед тежи 1,4 килограма).
По своя произход медът бива нектарен и манов. Изходният материал за нектарния мед е нектарът, който пчелите събират от цветовете на растенията, а за мановия - маната - сладък сок отделян от листни въшки и друти насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета.

Oсновните компоненти на пчелния мед са:

Въглехидрати -  95-99% от сухото вещество. Те са представени главно от глюкозата 20,4-44,4% и фруктозата 21,7-53,9%, които обикновено се означават като редуциращи захари. Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%. В меда се съдържат следните захариди:
- монозахариди - глюкоза и фруктоза
- дизахариди - малтоза, кожибиоза, тураноза, изомалтоза, захароза, мултилоза, изомултилоза, нигероза, трехалоза, гентиобиоза и ламинарибиоза
- олигозахариди - ерлоза, паноза, малтотриоза, кестоза, изомалтотриоза, мелецитоза, изопаноза, 6-a-глюкозилзахароза, рафиноза, 3-a-3-изомалтозилглюкоза, изомалтотетроза и изомалтопентоза

Водата е вторият преобладаващ компонент на меда. Количеството й варира 15 - 23% и е в зависимост от медосбора, климатичните условия, вида на растенията, раса/вид на пчелите, сила на пчелното семейство, влажност и температура в кошера, условия за преработка и съхранение.

Органичните киселини се съдържат в пчелния мед в малки количества. Някои от тях са мравчена, оксалова, янтарна, лимонена, винена, млечна, маслена, малеинова, ябълчна, пироглутаминова, глюконова, валерианова, бензоена и някои висши мастни киселини. Техните естери определят аромата на меда.

Минералните вещества, които преобладават в пчелния мед са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, хлор, магнезий, желязо и алуминий. В по-малки количества присъстват берилий, бор, бисмут, барий, ванадий, германий, галий, злато, литий, молибден, мед, манган, никел, сребро, силиций, стронций, хром, цинк, олово, арсен, калай, титан и цирконий.


Белтъчните и азотните вещества в меда са представени от албумин, глобулин, пептони, ензими и съставляват половината от колоидните вещества. Количеството им в нектарния мед варира от 0,3-0,4 %, а в мановия мед до 1,67%.

Аминокиселините съдържащи се в меда са около 20 на брой.
АМИНОКИСЕЛИНА: мгр/100гр.
лизин-0,4-38,2 хистидин-0,56-10,7 аргинин-0-5,8 аспаргилова киселина-0,06-17,0 треонин-0,2-4,5 серин-0,34-11,8 глутаминова киселина-0,5-19,0 пролин-6,2-29,7 глицин-0,12-5,9 аланин-0,31-10,5 цистин-0-6,1 валин-0,19-9,7 метионин-0-7,56 изолевцин-0,12-4,6 левцин-0,12-4,9 тирозин-0,18-6,9 фенилаланин-0,28-10,5 триптофан-0-0,1
В състава на меда са установени следните витамини (на 100 гр.) - аневрин (В1) - 4,4-5,5 мг, рибофлавин (В2) - 26,6-61,0 мг, пантотенова киселина (В3) - 0,02-0,1 мг, пиридоксин (В6) - около 10,0 мг, никотинова киселина (РР) - 0,2 мг, аскорбинова киселина (С) - 2,0 мг, фолиева киселина (Вс) - 3-15 мг, биотин (Н) - 0,04-0,066 мг, в малки количества токоферол, провитамин А (каротин), К и Е.

Витамини: мгр/100гр
аневрин (В1)-4,4-5,5 рибофлавин (В2)-26,6-61,0 пантотенова киселина (В3)-0,02-0,1 пиридоксин (В6)- 10,0 никотинова киселина (РР)-0,2 аскорбинова киселина (С)-2,0 фолиева киселина (Вс)-3-15 биотин (Н)-0,04-0,066


Copyright ® 2012 Medini. All rights reserved